Real Family Food
- ΣΤΙΑΚΑΚΗ ΕΥΑ
- www.realfamilyfood.com
Όταν ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου ‘Mαγειρεύοντας με ένα ψάρι’ (Εκδόσεις Ίτανος), είπα επιτέλους, ένα βιβλίο που έχει στον τίτλο του τη λέξη μαγειρική ελαφρύ και μικρό. Να χωρά παντού και να το διαβάζω ξεκούραστα. Η πρώτη σκέψη. Αινιγματικός ο τίτλος, μα σύντομα η απορία μου λύθηκε. Το διάβασα απνευστί. Δεν μπορούσα να σταματήσω, ούτε να περιμένω την επόμενη μέρα. Όλα είχαν ροή, οι λέξεις, τα νοήματα, οι εικόνες, οι συνταγές και περισσότερο από όλα τα συναισθήματα.
Η ανάγνωση του ήταν μια συναισθησιακή εμπειρία. Συμμετείχαν όλες μου οι αισθήσεις. Τα χέρια μου το κρατούσαν καλά, τα μάτια μου έτρεχαν πάνω στις γραμμές, έβλεπαν τα πιάτα μπροστά τους ζωντανά. Μύριζα τις μυρωδιές που έβγαιναν από την κουζίνα, μπορούσα να γευτώ τα φαγητά, αλλά και τη γεύση που σου αφήνουν οι στιγμές της καθημερινότητας. Άκουγα τα εργαλεία της κουζίνας να δουλεύουν, αλλά πάνω από όλα άκουγα την καρδιά της Κωνσταντίνας να χτυπά δυνατά.
Η μαγειρική είναι η αφορμή στο βιβλίο για να ξεδιπλωθούν συναισθήματα και σκέψεις για την καθημερινότητα, τον έρωτα, τη φιλία, την οικογένεια, την αγάπη, δηλαδή τη ζωή. Με χιούμορ, αυτοσαρκασμό, απλότητα και πλούσια φαντασία, η συγγραφέας μας προσκαλεί στην κουζίνας της, μας στρώνει τραπέζι και μας συστήνει την οικογένεια, τους φίλους, τους έρωτες, μας εμπιστεύεται τις αναμνήσεις της και μας αποκαλύπτει τη δική της αλήθεια.
Η αγάπη για τη μαγειρική είναι παρούσα σε κάθε σελίδα, όπως και η αγάπη για τη ζωή. Εικόνες ξεπηδούν από κάθε μικρό διήγημα, με τους δικούς του πρωταγωνιστές, τη δική του συνταγή, τις δικές του γεύσεις. Γέλασα, συγκινήθηκα, ένιωσα χάρα, λύπη, αγωνία, ενθουσιασμό. Ταυτίστηκα, αισθάνθηκα οικειότητα, τρυφερότητα, προβληματίστηκα, έκανα σκέψεις για τη δική μου ζωή. Είπα για ακόμη μια φορά, πως ναι η μαγειρική μπορεί να σε ταξιδέψει, στο τώρα, στο παρελθόν, σε άλλες χώρες, σε άλλα μέρη, στις αναμνήσεις σου, σε αγαπημένα πρόσωπα που δεν ζούν, σε στιγμές σου που θέλεις να θυμάσε ή να ξεχάσεις, στην παιδική σου ηλικία, μα πάνω από όλα μπορείς να δώσεις και να πάρεις αγάπη.
Το φαγητό δεν είναι μόνο θρέψη, είναι πολιτισμός, παράδοση, έθιμο, απόλαυση, ένα τρόπος να επικοινωνούμε, να εκφράζουμε τη φιλοξενία μας, την τρυφερότητα μας, τη φιλιά μας, κρύβει τις αναμνήσεις μας. Φαγητά συνδεμένα με τον τόπο μας, την οικογένεια μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, με τις λύπες, τις χαρές, με τους φίλους, με σημαντικά γεγονότα της ζωής μας, με την καθημερινότητα. Όλα περιλαμβάνονται στο βιβλίο και περνούν φανερά ή κρυμμένα μέσα από τις λέξεις, με απλότητα και γενναιοδωρία προς τον αναγνώστη.
Οι συνταγές που μαγειρεύονται στο βιβλίο απλές, με λίγα υλικά χωρίς περίπλοκες τεχνικές και περιττά. Δεμένες όμορφα με ανθρώπους και συναισθήματα. Φαγητά με πολύ ψυχή και φαντασία. Ένα ημερολόγιο κουζίνας που θα μπορούσε να λέγεται ‘ότι φέρνει η ζωή και ότι βγάζει το τσουκάλι’. Μαγειρική με τα βρισκούμενα, με απλότητα και αγάπη. Βιβλία σαν αυτό μας δίνουν μια ανάσα στους δύσκολους καιρούς και μας υπενθυμίζουν πως με λίγα και καλά υλικά, φαντασία και αγάπη μπορούμε να χαρούμε και να αισθανθούμε δημιουργικοί κάθε μέρα.
Αν με ρωτήσετε τι μαγείρεψα την άλλη κιόλας μέρα. Ντομάτες στρωτές ή αλλιώς τεμπέλικα γεμιστά. Συνταγή από το Αϊβαλί της Θείας Μαρίας, φορτωμένη με οικογενειακή ιστορία, ευρηματικότητα και νοστιμιά. Μπορείτε να τη μαγειρέψετε παρέα και με τα παιδιά σας. Εμείς πάντως την απολαύσαμε οικογενειακώς. Ταιριάζει και με αυτές τις ημέρες της νηστείας. Φυσικά όταν βγούν οι καλοκαιρινές ντομάτες με τη γλυκιά τους γεύση το φαγητό θα είνια σαφώς καλύτερο. όμως μέχρι τότε θα αρκεστούμε στις βιολογικές ντομάτες που αγοράσαμε από τον κ. Στράτο. Αυτοσχεδιάστε με τη γέμιση. Προσθέστε σταφίδες, άλλα λαχανικά ή αφαιρέστε υλικά αν δεν σας αρέσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό. Μπορείτε και κιμά τσιγαρισμένο να προσθέσετε αν επιθυμείτε σε άλλη εποχή. Συνοδεύετε τέλεια με γιαούρτι ή με φέτα, αν δεν ακολουθείτε αυστηρά τη νηστεία. ΄Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
γεμιστά τεμπέλικα ή αλλιώς ντομάτες στρωτές
(προσαρμογή από το βιβλίο ‘Μαγειρεύοντας με ένα ψάρι’)
υλικά (για 8 – 10 μερίδες)
ρύζι 2: φλυτζάνια
κρεμμύδι ξερό: 1 μεγάλο
κρεμμυδάκια φρέσκα: 3
κολοκυθάκια: 3
μελιτζάνα (ξεφλουδισμένη): 1 μικρή
καρότο: 2 μικρά
μαϊντανό: 1 φλυτζάνι
δυόσμο: ½ φλυτζάνι
αγκινάρες: 2
κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο: 4 – 5 κουταλιές
ντομάτες: 14
ζάχαρη: δυο πρέζες
αλάτι & πιπέρι: κατά βούληση
ελαιόλαδο: 1 φλυτζάνι
εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους180°C.
Φτιάχνουμε τη γέμιση για τα γεμιστά μας. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και την αγκινάρα.
Τρίβουμε στον τρίφτη του τυριού (δηλαδή ψιλό) το καρότο.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το δυόσμο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με το ρύζι, το κουκουνάρι και το μισό ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες χοντρές.
Τις στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί φούρνο. Καλύτερα στην κάτω στρώση να βάλουμε τις μεσαίες φέτες ντομάτας. Τον πάτο και την κορυφή από τις ντομάτες μπορούμε να τα κρατήσουμε για την επάνω στρώση.
Βάζουμε τη γέμιση με το ρύζι πάνω από τις φέτες ντομάτας. Στρώνουμε τη γέμιση ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Σκεπάζουμε τη γέμιση με τις υπόλοιπες ντομάτες.
Ραντίζουμε τα γεμιστά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τα γεμιστά μας για μία με μιάμιση ώρα. Αν θέλουμε μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στη διάρκεια του ψησίματος στους 160°C με 170°C. Είναι έτοιμα όταν ψηθεί το ρύζι και μαραθούν οι ντομάτες.