ΕΝΔΟΧΩΡΑ
- ΡΕΝΑ ΤΖΩΡΑΚΗ – ΜΑΝΟΥΚΑΚΗ
- www.endoxora.gr
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η βιβλιοπαρουσίαση του «Μαγειρεύοντας μ’ ένα ψάρι που ανέλαβαν οι εκδόσεις Ιταμός και ο όμιλος Εταιρειών Kappa group, στο κτήμα Καλαθάκη, την Κυριακή των Βαίων 8-4-2012, στις 11.00 το πρωί.
Σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο μας μίλησαν για το βιβλίο οι: κος Τσερεβελάκης Γιώργος φιλόλογος- υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, ο κος Λιναρδάκης Στέλιος Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Προιστάμενος τμήματος Διατροφής Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Μίλησαν επίσης η κα Εύα Στειακάκη διαχειρίστρια του Food Blog, η κα Τασσοπούλου Κων/ίνα συγγραφέας του έργου, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο η κα Μαριεύα Καρκανάκη και συντονισμό της παρουσίασης έκανε η δημοσιογράφος κα Γωγώ Σωτηρίου.Μίλησε επίσης ο διευθυντής των εκδόσεων ΙΤΑΝΟΣ κος Βαγγέλης Καρκανάκης.
Η παρουσίαση αυτή ήταν πολύ πετυχημένη, γιατί πέρα από την παρουσίαση του βιβλίου, απολαύσαμε και τις γαστρομαργικές μας ορέξεις, με τα πλούσια εδέσματα από το κτήμα Καλαθάκη.
Το βιβλίο αυτό είναι πρωτότυπο και χιουμοριστικό , αναδεικνύει την μαγειρική που είναι πραγματική τέχνη, γιατί ένα πιάτο είναι όμορφο όσο ένας πίνακας ζωγραφικής γεμάτος χρώματα, συνδυασμούς , φαντασία.
Η μαγειρική είναι δημιουργία. Τι υλικά να χρησιμοποιήσεις πως να τα συνδυάσεις. Και μόνο η ερώτηση «τι να μαγειρέψω σήμερα» σε βάζει σε μία διαδικασία δημιουργικής σκέψης.
Η μαγειρική είναι ιστορίες να διηγήσεις. «Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η γιαγιά μου από την….», «να κόψεις κυδωνάτες τις πατάτες….» κλπ.
Η μαγειρική είναι διάβασμα και ανάγνωση, απο βιβλία, απο αποκόμματα, απο συνταγές γραμμένες στο χέρι.
Τι μαγευρεύεται λοιπόν όταν θέλεις να συνδυάσεις τις ιστορίες σου, τις συνταγές σου, την τέχνη του γραψίματος,την φαντασία και την αγάπη για τα βιβλία? Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου έχει την απάντηση στο νέο της βιβλίο «Μαγειρεύοντας με ένα ψάρι», μια συγγραφέας που γνωρίζει πώς να κατακτά έναν δύσκολο αναγνώστη, έναν απαιτητικό ουρανίσκο..
Συν τοις άλλοις είναι ένα χαρούμενο και ταλαντούχο κορίτσι που σε κερδίζει από την πρώτη ματιά!
«Το αίνιγμα του τίτλου του βιβλίου λύνεται από την πρώτη κιόλας σελίδα και το μυστικό του βυθού ξεβράζεται στην άμμο.
Το ψάρι είναι άνθρωπος.
Παρόλου που είναι ιχθύς.
Ηρωίδα είναι η ίδια η συγγραφέας που ζεί στο κέντρο της Αθήνας και με κέντρο βάρους την μικρή της κουζίνα θυμάται, ξεχνάει – ιχθύς γαρ, γελάει, κλαίει, φοβάται, κολυμπάει, πνίγεται, ερωτεύεται, βρίσκει τον εαυτό της την ίδια ώρα που μια πίτα χειροποίητη ψήνεται στο φούρνο. Ότι κάνει δηλαδή ο καθένας που η μέρα του δίνει σκυτάλη στην επόμενη, σαν κατσαρόλα που διαδέχεται μιαν άλλη στο αναμέννο μάτι της κουζίνας.
25 συνταγές ζωής
25 αυτοτελή διηγήματα που εμπεριέχουν και μια ατόφια συνταγή, μαζί με τον τρόπο που μπορείς να την εφαρμόσεις. Ταυτόχρονα είναι ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα που περιγράφει μια ιστορία ενάμιση χρόνου.
Τη δική της
Καταθέσεις άλλοτε ξεκαρδιστικές κι άλλοτε να σε κάνουν να δακρύσεις. Αγνές. Σαν φρεσκοαγορασμένες πρώτες ύλες που αφήνουν το στομάχι σου γεμάτο και το στόμα σου γλυκόπικρο. Η ζωή έτσι κι αλλιώς, όπως κάθε φαγητό, έχει μπόλικα φαγητά. Κι είναι η δοσολογία και ο τρόπος μαγειρέματος που θα αφήσουνε την όποια γεύση…»
Ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο, γραμμένο με απλό τρόπο και φυσικότητα, εύκολο και για την πιο ανίδεη νοικοκυρά, που θα της κρατήσει συντροφιά ευχάριστη και με τα βατά του διηγήματα.
[…]
Εμείς από την στήλη αυτή της ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο της!